Yemeğinizin nasıl yetiştirildiği veya yetiştirildiği, çevrenin yanı sıra zihinsel ve duygusal sağlığınız üzerinde de büyük bir etkiye sahip olabilir. Organik gıdalar, geleneksel olarak yetiştirilen muadillerine göre genellikle antioksidanlar gibi daha faydalı besinlere sahiptir ve gıdalara, kimyasallara veya koruyucu maddelere alerjisi olan kişiler, yalnızca organik gıdaları yediklerinde semptomlarının azaldığını veya kaybolduğunu görebilirler.

Organik ürünler daha az zehir içerir. Sentetik mantar öldürücüler, herbisitler ve böcek öldürücüler gibi kimyasallar geleneksel tarımda yaygın olarak kullanılmaktadır ve kalıntılar yediğimiz yiyeceklerin üzerinde (ve içinde) kalmaktadır.

Organik yiyecekler genellikle daha tazedir çünkü daha uzun süre dayanmasını sağlayan koruyucu maddeler içermez. Organik ürünler bazen (ancak her zaman değil, bu nedenle nereden geldiğine dikkat edin) satıldığı yere daha yakın olan daha küçük çiftliklerde üretilir.

Organik tarım çevre için daha iyi olma eğilimindedir. Organik tarım uygulamaları kirliliği azaltabilir, suyu koruyabilir, toprak erozyonunu azaltabilir, toprak verimliliğini artırabilir ve daha az enerji kullanabilir. Sentetik böcek ilaçları olmadan çiftçilik yapmak, yakındaki kuşlar ve hayvanlar ile çiftliklerin yakınında yaşayan insanlar için de daha iyidir.

Organik olarak yetiştirilen hayvanlara antibiyotik, büyüme hormonu veya beslenen hayvan yan ürünleri VERİLMEZ. Çiftlik hayvanlarını hayvansal yan ürünlerle beslemek hastalık riskini artırır ve antibiyotik kullanımına bağlı olarak antibiyotiğe dirençli bakteri türleri oluşturabilir. Organik olarak yetiştirilen hayvanlara, hareket etmeleri ve dış mekanlara erişmeleri için daha fazla alan verilir, bu da onların sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Organik et ve süt bazı besinler açısından daha zengin olabilir. 2016 Avrupa’da yapılan bir araştırmanın sonuçları, organik et ve sütte omega-3 yağ asitleri de dahil olmak üzere belirli besin seviyelerinin geleneksel olarak yetiştirilen versiyonlara göre yüzde 50’ye kadar daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Organik gıdalar GDO içermez. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO’lar) veya genetiğiyle oynanmış gıdalar, en yaygın olarak pestisitlere karşı dirençli olmak veya bir insektisit üretmek için DNA’sı doğada veya geleneksel melezlemede gerçekleşemeyecek şekilde değiştirilmiş bitkilerdir.